اسکراب به معنای «شستشو همراه با سایش» است و در مورد پوست صورت به معنی سایش در حدی است که سلول های مرده روی سطح پوست از آن جدا شده و با عملیات شستشو از روی پوست پاک شوند. سوالات زیادی ممکن است در مورد اسکراب های خانگی به وجود بیاید. مثلا اینکه از چه موادی در تهیه اسکراب ها استفاده می شود؟ میزان سایش این مواد روی پوست صورت می بایست در چه حدی باشد؟ آیا تهیه اسکراب خانگی، مقرون به صرفه است؟ میزان دشواری تهیه اسکراب در خانه چقدر است؟ ماسک اسکراب مناسب پوست من کدام است؟ معروف ترین و پرکاربردترین اسکراب های خانگی کدامند؟

اینجا و در ادامه بنا داریم به پاسخ این سوالات بپردازیم. با ما همراه باشید.

از چه موادی در تهیه اسکراب ها استفاده می شود؟

نام دیگر اسکراب ها لایه بردار یا اِکسفولیانت ها هستند که همگی به خاصیت لایه برداری این مواد از روی پوست اشاره دارند. لایه بردارها از دو طریق شیمیایی و فیزیکی، عمل حذف سلول های مرده سطح پوست را انجام می دهند. لایه بردارهای شیمیایی معمولا با از بین بردن ارتباطات بین این سلول ها و حل کردن غشای سلولی به نوعی لایه مرده پوست را حل کرده و سپس با شستشوی صورتف این لایه از روی پوست برداشته می شود. در اسکراب به روش مکانیکی، ذرات ریزی که داخل ماده اسکراب قرار دارند با ایجاد خراش های کوچکی ارتباط بین سلول های سطح پوست را قطع کرده و این لایه را سست و سپس حذف می نمایند.

در تهیه اسکراب های شیمیایی معمولا از ترکیبات آلفا و بتا هیدروکسی اسید، اسید گلیکولیک و در انواع تخصصی آنها از آنزیم ها استفاده می شود. در اسکراب به روش مکانیکی از ذرات خورد شده شکر، نمک دریایی، ذرات دارچین، جودوسر، میکروبیت ها (ذرات تولید شده مصنوعی) استفاده می شود. البته در ترکیب برخی لایه بردارها از هر دو نوع اسیدها و ذرات خورد شده نیز ممکن است به طور همزمان استفاده شود.

گفتنی است که روغن های طبیعی نظیر روغن بادام شیرین و روغن نارگیل نیز در ترکیب اسکراب ها برای نرمی و حفظ رطوبت پوست به کار برده می شوند.

میزان و نحوه سایش اسکراب روی پوست صورت می بایست در چه حدی باشد؟

پاسخ به این سوال و عمل صحیح به آن، اثر مهمی در انجام یک اسکراب موفق دارد. میزان سایش باید به شکل دورانی بوده و در حدی باشد که لایه مرده و شاخی سطح پوست را از را برداشته و در عین حال به لایه زیرین آسیبی وارد ننماید.

آیا تهیه اسکراب خانگی مقرون به صرفه است ؟

تهیه اسکراب در خانه نسبت به خرید محصولات اسکراب از داروخانه، مقرون به صرفه تر است. به خصوص اگر به طور منظم از اسکراب استفاده می کنید. اگر اهل دل باشید و در حیطه مراقبت از پوست و مویتان حساس! این کار برایتان یک تفریح هم به حساب می آید. اینکه با حوصله و علاقه، مواد با کیفیت بالا و تازه را برای لایه برداری پوستتان با هم ترکیب کنید و سپس با ماساژی ملایم، پوستتان را از سنگینی لایه مرده خلاص سازید، خود لذت و آرامشی جداگانه دارد.

چند وقت یکبار اسکراب در خانه انجام دهیم؟

این موضوع بستگی به نوع پوست دارد ولی متخصصان توصیه می کنند برای پوست های معمولی، نهایتا یک بار در هفته از اسکراب های خانگی استفاده کنید تا پوست، دچار حساسیت و آسیب نشود و در عین حال تمیز بماند. برای پوست های خیلی حساس و دارای آسیب مانند آکنه و جوش، بهتر است با پزشک مشورت شود و حتی بهتر است لایه برداری توسط متخصص انجام شود.

مهم ترین نکات تهیه اسکراب های خانگی+ دستور تهیه 6 اسکراب خانگی معروف

آیا تهیه اسکراب در خانه سخت است؟

این سوال بستگی به همان اهل دل بودن دارد که عرض شد! چون مواد مورد نیاز برای تهیه اسکراب های خانگی معمولا به آسانی در دسترس هستند و می توان مقادیر بیشتری از آنها مثلا برای مصرف چند بارتان را تهیه کرده و در منزل داشته باشید. طرز تهیه آنها نیز معمولا در حد ترکیب آنها با یکدیگر است و از تهیه بسیاری از دستورهای غذایی ساده تر است. اما این که میزان حال و حوصله ما برای انجام آن چقدر باشد نیز اثر مهمی در تعیین میزان سختی آن دارد!

ماسک اسکراب مناسب پوست من کدام است؟

ترکیباتی مانند نمک یا جوش شیرین و لیمو برای پوست های چرب و مستعد جوش مناسب تر هستند در حالی که پوست های خشک و حساس بهتر است از لایه بردارهای ملایم تر حاوی جو دوسر استفاده کنند. اگر پوست مختلط یا معمولی دارید، اسکراب های حاوی شکر و قهوه، سایش مناسب تری برایتان فراهم می کند و نهایتا ماسک های حاوی عسل و آلوئه ورا که برای تمامی پوست ها مناسب و کاربردی هستند.

معروف ترین و پرکاربردترین اسکراب های خانگی کدامند؟

معروف ترین اسکراب های خانگی و همچنین پرکاربردترین آنها معمولا لایه بردارهای ملایم و طبیعی هستند که برای هر نوع پوستی قابلیت استفاده دارند و نگرانی اندکی از بابت آسیب رسانی به پوست در موردشان وجود دارد.
همچنین اسکراب هایی که مواد مورد نیاز برای تهیه آنها همواره و در هر فصلی دسترس باشند می توانند کاربردی تر باشند چرا که امکان تهیه آنها به راحتی فراهم است.

در ادامه به طرز تهیه ۶ ماسک اسکراب معروف و موثر می پردازیم:

۱- ماسک لایه بردار قهوه

این ماسک از خصوصیات لایه برداری قهوه آسیاب شده برای لایه برداری و جوانسازی پوست بهره می برد.

طرز تهیه:
• نصف فنجان قهوه آسیاب شده
• نصف فنجان شیر یا ماست
• یک قاشق سوپخوری عسل
مواد بالا را با هم مخلوط کنید و با ملایمت روی پوست بمالید. سپس با آب ولرم شستشو دهید و از یک مرطوب کننده مناسب نوع پوست تان استفاده کنید.

۲- ماسک اسکراب عسل و جو دوسر

عسل یک لایه بردار و مرطوب کننده طبیعی است و خصوصیت آنتی باکتریال و ضدباکتری آن برای آکنه سودمند است.

طرز تهیه:
• نصف فنجان جودوسر کاملا آسیاب شده (ذرات بسیار ریز)
• نصف فنجان عسل طبیعی
مواد را با یکدیگر مخلوط کنید و روی پوست با حرکات دورانی بسیار ملایم ماساژ دهید و سپس پوست را با آب ولرم بشویید. پس از خشک شدن صورت، از یک مرطوب کننده غنی و مخصوص نوع پوست تان استفاده کنید.

۳- اسکراب صورت شکر قهوه ای

شکر قهوه ای یک لایه بردار طبیعی مناسب انواع پوست به شمار می آید.

طرز تهیه:
• یک فنجان شکر قهوه ای
• سه چهارم فنجان روغن غیر کمدوژنیک (روغنی که منافذ پوستی را نبندد؛ که مناسب ترین روغن ها، روغن بادام شیرین و یا روغن جوجوبا هستند.)
• سه چهارم فنجان عسل طبیعی
مواد را با هم مخلوط کرده و با حرکات دورانی ملایم روی پوست صورت ماساژ دهید. سپس با آب ولرم بشویید و از یک مرطوب کننده متناسب با نوع پوست تان استفاده کنید.

۴- ماسک اسکراب توت فرنگی و ماست

توت فرنگی دارای خاصیت منقبض کنندگی است و بر بسته شدن منافذ پوست موثر است و به دلیل دارا بودن سالیسیک اسید، اثر لایه برداری و تمیزکنندگی پوست را داراست. ماست نیز به دلیل اسید لاکتیک دارای خاصیت لایه برداری است.

دستور تهیه:
• یک فنجان ماست
• یک دوم فنجان توت فرنگی له شده
• یک دوم فنجان شیربادام
• یک قاشق چایخوری سرکه سیب طبیعی
تمام مواد را با هم ترکیب کنید و به ملایمت مخلوط را روی پوست قرار دهید. پس از ۱۵ دقیقه با آب ولرم شستشو داده و از مرطوب کننده مناسب پوستتان استفاده کنید.

۵- ماسک اسکراب لیمو و شکر

لیمو سرشار از پلی فنول و ویتامین C است که اثرات کاهش چربی پوست توسط آنها اثبات شده است. این ماسک اسکراب مناسب پوست های چرب و دارای جوش های سرسیاه می باشد.

طرز تهیه:
• نصف فنجان شکر
• نصف فنجان روغن زیتون
• یک قاشق سوپخوری آب لیموی تازه
تمام مواد را با هم ترکیب کنید و به آرامی با حرکات دایره ای شکل روی پوست بمالید و سپس با آب ولرم آبکشی کنید. استفاده از مرطوب کننده پس از ماسک اسکراب فراموش نشود.

۶- ماسک اسکراب خانگی عسل وآلوئه ورا برای پوست های حساس

اگر پوست حساسی دارید که به آسانی تحریک می شود، از ماسک های حاوی ذرات لایه بردار اجتناب کنید و از این نوع ماسک حاوی مواد طبیعی لایه بردار استفاده کنید. آلوئه ورا به کاهش التهاب پوست و نرمی آن کمک می کند و عسل نیز لایه برداری طبیعی از پوست را انجام می دهد.

طرز تهیه:
• ۲ قاشق عسل خام
• یک قاشق سوپخوری آلوئه ورا
این دو را با هم ترکیب کرده و اجازه دهید به مدت ۱۰ الی ۲۰ دقیقه بر روی پوستتان باقی بماند. سپس آبکشی کرده و از مرطوب کننده مخصوص پوست های حساس استفاده کنید.

در هر حال در نظر داشته باشید که ماسک اسکراب های خانگی با وجود آنکه دارای موادی بی ضرر و طبیعی هستند اما استفاده صحیح از آنها نقش مهمی در حفظ سلامت و درخشندگی پوست شما دارد. مشورت با متخصص پوست و مو و تعیین نوع پوست شما می تواند به انتخاب و تهیه بهترین ماسک اسکراب خانگی برای شخص شما منجر شود.